Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η Ελιά του Πεισίστρατου


Μια ελιά που «ανήκει στον αρχαίο Ελαιώνα του Πεισίστρατου, όπως πιστοποίησε το 1919 η Αρχαιολογική Υπηρεσία», ένα από τα δεκάδες χιλιάδες δέντρα του Ιστορικού Ελαιώνα των Αθηνών, που διασώθηκε,

Η ελιά αυτή, που το 1996 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης «…ως ελιά του Πεισίστρατου και παρουσιάζει ιδιαίτερη βοτανική, αισθητική και ιστορική σημασία …», που είναι «εκατό χρόνια μεγαλύτερη από την Ακρόπολη και η αρχαιότερη ακμαία ελιά παγκοσμίως», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περικλής Παπαγεωργίου, πρόεδρος του συλλόγου, «ζει» μέχρι σήμερα πίσω από το ναό των Αγίων Αναργύρων.

Ηλικίας 2.500 ετών κρύβει στους κορμούς της όλη την ιστορία της Ελλάδος. Φυτεύτηκε την περιόδο που ήταν τύραννος ο Πεισίστρατος (560-527 π.Χ).
Βρίσκεται στο νομό Αττικής δίπλα από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και την έχουν ανακυρήξει  διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Ο Πεισίστρατος επί της τυραννίας του έδωσε εντολή στους ακτήμονε πολίτες να φυτέψουν όσον το δυνατόν περισσότερα ελαιώδεντρα, για αυτόν το λόγο θεωρείται ότι είναι εκείνος που έκανε γνωστή την ελιά ως παραγωγικό δέντρο. Έτσι, εκείνη την εποχή η Αττική μετατράπηκε σε έναν απέραντο ελαιώνα.
Σήμερα, τον παλιό κορμό της τον έχουν περιβάλει καινούργιοι και ακόμα είναι επιβλητική και καρπερή παρόλες τις “βαναυσότητες” που έχει υποστεί στο πέρασμα των αιώνων. Ειδικοί, τη φροντίζουν και την προστατεύουν από ασθένειες και πλήθος κόσμου την επισκέπτετε καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου