Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Λίγα λόγια για τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού

δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού βρίσκεται στη δυτική - βορειοδυτική Αθήνα. Έχει πληθυσμό 54.000 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και ο πραγματικός πληθυσμός υπολογίζεται στις 70-80.000.
Ο Δήμος δημιουργήθηκε από τη συνένωση των Δήμων Αγίων Αναργύρων και Καματερού με τον Νόμο «Καλλικράτης», το 2010.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του Δήμου είναι ότι διασχίζεται από μεγάλους συγκοινωνιακούς άξονες. Εφάπτεται στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, διασχίζεται κατά μήκος από τις Λεωφόρους Φυλής και Δημοκρατίας και από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Για τον λόγο αυτό, η πρόσβαση στον Δήμο από το κέντρο της Αθήνας είναι εύκολη και πολύ γρήγορη.

Μνημεία και ιστορικοί τόποι

Η περιοχή του σημερινού Δήμου έχει πλούσια ιστορία από την αρχαιότητα.

Στο κέντρο της πόλης  του Καματερού υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τάφους και οικίες, όπως επίσης και στην περιοχή του Γεροβουνού.
Στους Αγίους Αναργύρους σώζεται η Ελιά του Πεισίστρατου, δέντρο αποδεδειγμένα ηλικίας 25 αιώνων, που η παράδοση συνδέει με τον αρχαίο τύραννο της Αθήνας Πεισίστρατο. Έχει ανακηρυχθεί σε μνημείο φυσικής ιστορίας και ο Δήμος ζητά να αποτελέσει το κέντρο ενός  προστατευόμενου χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, ενοποιημένου με την κοντινή έκταση του Πευκώνα.

Στο Καματερό δόθηκε η ιστορική Μάχη του Καματερού τον Ιανουάριο του 1827, όπου ο συνταγματάρχης Διονύσιος Βούρβαχης με δύναμη 800 τακτικών στρατιωτών συνεπικουρούμενη από σώματα ατάκτων – συνολικά 3500 άνδρες, αντιμετώπισε τις δυνάμεις του Κιουταχή που πολιορκούσαν το φρούριο της Ακροπόλεως. Προς τιμήν του Βούρβαχη, που έπεσε στο πεδίο της μάχης, διοργανώνονται κάθε χρόνο πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
Μέσα στα όρια  των Αγίων Αναργύρων βρίσκονται μια σειρά Ιερών Ναών της μεταβυζαντινής περιόδου, τη χρονολόγηση των οποίων βεβαιώνει η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για τους Ναούς: Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος, Ι.Ν. Εσταυρωμένου, Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων, Ι.Ν. Αγίων Ακινδύνων, Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, Ι.Ν. Παναγίας Κουλουρδούς, Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου.

Στους Αγίους Αναργύρους βρίσκεται η Βίλα Μέρλα, αρχιτεκτονικό στολίδι και από τα χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης. Κατασκευάστηκε από τον Ιωάννη Μέρλα, μεγάλο ευεργέτη της πόλη  και  κοινοτάρχη κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όταν και βοήθησε μεγάλο αριθμό κατοίκων της πόλης, σώζοντας τους τη ζωή από την πείνα. Η Βίλα αποκτήθηκε από τον Δήμο, αποκαταστάθηκε στην προηγούμενη μορφή της και σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα φιλοξενήσει Μουσείο της Φυλής των Καλάς (Αρχαιοελληνικής καταγωγής κάτοικοι του Πακιστάν).
Στους Αγίους Αναργύρους, στην περιοχή Κοκκινόπουλου,  βρίσκονταν τα στούντιο της ιστορικής κινηματογραφικής «Φίνος Φίλμς». Πάνω από 100 ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου γυρίστηκαν στις εγκαταστάσεις αυτές ή και στους γύρω δρόμους. Σήμερα ο Δήμος διεκδικεί τη δημιουργία μουσείου κινηματογράφου στον έκτασης περίπου 4 στρεμμάτων χώρο.
Η «μητρόπολη» της πόλης των Αγίων Αναργύρων είναι ο ομώνυμος Ναός. Αντίστοιχα στο Καματερό είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου.

Αξιοθέατα
Στους Αγίους Αναργύρους βρίσκεται ο Πευκώνας, πευκόφυτη έκταση δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, μέσα στην οποία λειτουργούσε μικρό καφέ-μπαρ στέκι για δεκαετίες της τοπικής νεολαίας. Σήμερα το κτίσμα αξιοποιείται από το Δήμο για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ο σημαντικότερος χώρος πρασίνου και περιπάτου είναι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στα όρια με τον όμορο Δήμο Ιλίου. Βρίσκεται στο χώρο του παλαιού κτήματος «Πύργος Βασιλίσσης» και ο χώρος αποκτήθηκε και διαμορφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90. Είναι μια πράσινη έκταση 1100 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο αστικό Πάρκο στην Αθήνα. Περιλαμβάνει υδροβιότοπους όπου διαβιούν δεκάδες είδη ζώων,  πτηνών και εντόμων. Είναι διαμορφωμένο φιλικά προς τον επισκέπτη, με μεγάλες άνετες διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου. Για την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία του περιβάλλοντος απαγορεύεται η κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, γεγονός που κάνει το Πάρκο έναν απέραντο παιδότοπο. Τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνά τις 10.000. Στο χώρο γίνονται συχνά εκδηλώσεις με αθλητικό, περιβαλλοντικό ή πολιτιστικό περιεχόμενο, ενώ διεξάγονται για επιμορφωτικούς λόγους αγροτικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή σχολείων της περιοχής.

Πάνω από την πόλη του Καματερού, από τα σημεία Λόφος και Προφήτης Ηλίας  ο επισκέπτης μπαίνει πλέον στο Ποικίλο Όρος, στο οποίο έχουν γίνει εκτεταμένες αναδασώσεις με σκοπό την οικολογική του ανασυγκρότηση. Στο Προφήτη Ηλία γίνονται πολλές εκδηλώσεις στο ανοιχτό θέατρο.

Χώρος πρασίνου στο Καματερό είναι και το Πάρκο Ειρήνης με το θέατρο Ορφέας.
Το Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων – Καματερού βρίσκεται μέσα σε ένα πράσινο χώρο 55 στρεμμάτων που αποκτήθηκε το 2010 από το Υπουργείο Γεωργίας. Ο χώρος προσφέρεται και για περίπατο  σε τμήματα του χώρου υλοποιούνται λειτουργίες αστικής γεωργίας, για κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Πολεοδομικά χαρακτηριστικά και κοινωνική ζωή
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ζώνες κατοικίας, χωρίς μεγάλες βιομηχανικές ή άλλες εγκαταστάσεις.  Τα φυσικά κέντρα του Δήμου είναι τα ιστορικά εμπορικά κέντρα των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού όπου βρίσκονται και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Η πρόσφατη υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων και η ανάπλαση της υπερκείμενης έκτασης έχει αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά την περιοχή αυτή. Στο Καματερό η υπογειοποίηση του κεντρικού ρέματος της Εσχατιάς και η διαμόρφωση του χώρου υπεράνω του ρέματος αλλάζουν  την όψη της πόλης. Λόγω του χαρακτηριστικού επιμήκους σχήματος του Δήμου, οι επιμέρους συνοικίες έχουν τη δική τους ζωή και ταυτότητα γύρω από τις τοπικές πλατείες και τα σημεία αναφοράς κάθε γειτονιάς.

Στον Δήμο λειτουργούν δυο δημοτικοί κινηματογράφοι, το κέντρο πολιτισμού «Σπύρος Αποστόλου», το ανοιχτό θέατρο «Μάνος Ξυδούς»,  γήπεδα ποδοσφαίρου και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ κατασκευάζεται το νέο κλειστό γυμναστήριο. Δραστηριοποιούνται πολλοί αθλητικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί και εθνοτοπικοί. Λειτουργούν Παιδικοί Σταθμοί που καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών της πόλης ενώ όλα τα σχολεία λειτουργούν σε αποκλειστικά πρωινή βάρδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου