Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: «Οι γέφυρες αποκαταστάθηκαν, τα χόρτα κόπηκαν. Ο εθελοντισμός δεν αρκεί όμως για να σωθεί το Πάρκο»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Καθαρισμός και συντήρηση του πάρκου Αντώνης Τρίτσης από τους “Φίλους του Πάρκου” και φορείς και συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και μετά από ευρύ κάλεσμα του περιβαλλοντικού συλλόγου “Φίλοι του Πάρκου”, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”, σε μια κοινή προσπάθεια για τον καθαρισμό του πάρκου από σκουπίδια..
και ξερόχορτα και συντήρηση στις γέφυρές του.
Στη δράση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού που παρείχε εργαζόμενους και τον απαραίτητο εξοπλισμό, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και οι δημοτικές κινήσεις του Ιλίου και των Αγίων Αναργύρων – Καματερού, “Αλληλέγγυα Πόλη” και “Αλληλεγγύη – η δύναμή μας”.
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού που βρέθηκαν εκεί, προχώρησαν στην αποκομιδή των απορριμάτων, καθάρισαν με χορτοκοπτικά μηχανήματα τα ξερόχορτα από μεγάλο μέρος του πάρκου Τρίτση ώστε να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι πυρκαγιάς, αλλά και προχώρησαν στην συντήρηση στις ξύλινες γέφυρες της λίμνης, αντικαθιστώντας τα φθαρμένα ξύλα με νέα.
Η δράση αποτέλεσε μια ουσιαστική αλλά και συμβολική κίνηση. Ουσιαστική, γιατί η κατάσταση του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης έχει φτάσει στο απροχώρητο και άμεσα έπρεπε να γίνει μια συντονισμένη κίνηση στοιχειώδους συντήρησής του, αλλά και συμβολική – ένεκα τις ημέρας – για να αναδείξει την οριακή κατάστασή στην οποία βρίσκεται και την ευθύνη της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων να δώσουν μια οριστική λύση στα χρόνια προβλήματα διαχείρισης και υποχρηματοδότησής του.
Απ’την σημερινή προσπάθεια, έλαμψαν δια της απουσίας τους, τόσο ο Δήμος Ιλίου, όσο και ο ΑΣΔΑ. Φαίνεται πως ο Δήμαρχος Ιλίου, που τον τελευταίο καιρό το μόνο που κάνει είναι να διατρανώνει το αίτημα του να διοικήσει ο ίδιος το πάρκο Τρίτση και ο σημερινός υπεύθυνος φορέας για το πάρκο, ΑΣΔΑ, δεν ήταν σε θέση να στηρίξουν τους ενεργούς πολίτες της περιοχής τους που έμπρακτα σήμερα έδειξαν την αγάπη και τη φροντίδα τους για το πάρκο.
Οι δημοτικές κινήσεις “Αλληλέγγυα Πόλη” και “Αλληλεγγύη – η δύναμή μας”, έχουν από καιρό τοποθετηθεί δημόσια πως η μόνη εφικτή λύση για την ουσιαστική προστασία και την αναβάθμισή του μοναδικού αυτού χώρου πρασίνου, με την δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης, απαλλαγμένου από τα χρέη του παρελθόντος και με άμεση κρατική χρηματοδότηση ικανή να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του φορέα (νερό, ρεύμα, προσωπικό), εξασφαλίζοντας τον δημόσιο και υπερτοπικό χαρακτήρα του.
Μόνο με την συνέργεια της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συναφών με το χαρακτήρα του πάρκου επιστημονικών φορέων, θα μπορέσει το πάρκο να λειτουργήσει με βάση τον χαρακτήρα του, ενάντια σε κάθε σχέδιο κατάτμησης και περαιτέρω εμπορευματοποίησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου