Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Μεγάλη η ανταπόκριση πολιτών και φορέων στην εκδήλωση υπεράσπισης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Με μεγάλη ανταπόκριση από πολίτες και φορείς πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την υπεράσπιση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»
Με μεγάλη ανταπόκριση από πολίτες και φορείς πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, η εκδήλωση για την υπεράσπιση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η δημοτική κίνηση του Δήμου Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη» και από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού αντίστοιχα, «Αλληλεγγύη – η δύναμή μας».
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Θεατράκι που βρίσκεται μέσα στον χώρο του «Αντώνης Τρίτσης», ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν βίντεο με γενικές και πανοραμικές εικόνες από τον χώρο του πάρκου. Την.. συζήτηση συντόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Παναγιώτης Καλαράς.
Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης λήφθηκε από τις δύο παρατάξεις καθώς η πραγματικότητα που επικρατεί στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η σταδιακά μειούμενη – έως και μηδενική – χρηματοδότησή του, η έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα, την φύλαξη, την συντήρηση και την διοίκησή του έχει οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Εισηγητικά, οι επικεφαλής των δημοτικών κινήσεων, Κώστας Κάβουρας και Γιώργος Κομματάς, ανέπτυξαν στις ομιλίες τους την κοινή θέση των δύο παρατάξεων για την εξεύρεση μόνιμης και οριστικής λύσης για ένα πάρκο ελεύθερο και προσβάσιμο σε όλον τον λαό της Αττικής.
Αρχικά, ο κ. Κομματάς, ανέπτυξε την κύρια αιτία για την υποβάθμιση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» που δεν είναι άλλη από την διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας για το χώρο αυτό. Επίσης, δήλωσε πως «θέλουμε την Περιφέρεια μοχλό πίεσης», καταγγέλλοντας την δημοτική αρχή Ιλίου ότι χρησιμοποιεί το πάρκο για προσωπική προβολή, ενεργώντας αυθαίρετα δηλώνοντας «ότι μπορεί να αναλάβει την διαχείριση του πάρκου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ)». Υπογράμμισε, επίσης, πως «χρειάζεται να υπάρξει ένα σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης αλλά και ένα συμβούλιο που να αγαπά το πάρκο, προκειμένου να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε».
Από την πλευρά του ο κ. Κάβουρας έκανε λόγο για έναν οργανισμό – κι όχι απλώς για ένα πάρκο – τονίζοντας πως «ο σκοπός του πάρκου εκτός από τους χώρους πρασίνου και αναψυχής είναι η ανάπτυξη μιας σειράς δραστηριοτήτων με περιβαλλοντικό κι εκπαιδευτικό χαρακτήρα». Σημείωσε πως «η υποβάθμιση κι η εγκατάλειψη μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την ασφάλεια των χιλιάδων πολιτών που το επισκέπτονται» και πως «η έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα, την φύλαξη, την συντήρηση και την διοίκησή του έχει οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση». Ακόμη, τόνισε την ανάγκη για την δημιουργία ενός νέου φορέα υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να υπάρχει μια σταθερή κρατική χρηματοδότηση που θα χρησιμοποιείται για τα λειτουργικά έξοδα του φορέα και την μισθοδοσία ενός ικανού αριθμού εργαζομένων. Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόταση των δύο παρατάξεων για την σύσταση του νέου φορέα διαχείρισης «με την συνέργεια Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Αττικής, ΑΣΔΑ, Δήμος Ιλίου, Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού) και επιστημονικών φορέων συναφών με τον χαρακτήρα του Πάρκου, όπως για παράδειγμα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο», τονίζοντας πως «μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του πάρκου».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε κι η Βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, η οποία χαιρέτησε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία αλλά και άλλες ανάλογες που έχουν ληφθεί κατά το παρελθόν, δήλωσε την υποστήριξή της στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει το προηγούμενο διάστημα για να αναδείξει τη κατάσταση που επικρατεί στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επίλυση του μεγάλου αυτού θέματος σύντομα.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Σπύρος Τζόκας, στην παρέμβασή του, έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης, επανέλαβε την αναγκαιότητα χρηματοδότησης και της ίδρυσης μιας διοίκησης που θα ενδιαφέρεται για το πάρκο, ενώ δήλωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) – φορέας στον οποίο ανήκουν χώροι και κτήρια στο εσωτερικό του πάρκου, Άννα Μαυρουδή, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εκδήλωση, επεσήμανε τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του πάρκου, ενώ ανέφερε πως το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. έχει την βούληση να εργαστεί στην κατεύθυνση της ενιαιοποίησης των χώρων του και πως τα κτήρια που κατέχει το ίδρυμα πρέπει να αξιοποιηθούν από το διαχειριστικό φορέα του πάρκου.
Μεγάλη ικανοποίηση δημιούργησε και η παρέμβαση του συνεργάτη του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, και εκπροσώπου του, Ανδρέα Δαμιανού, ο οποίος στην ομιλία του ενημέρωσε πως τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη δρομολογήσει την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τον διαχειριστικό φορέα του πάρκου, ο οποίος θα μετονομαστεί σε «Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων «Αντώνη Τρίτση» και την εξεύρεση έκτακτης χρηματοδότησης για την λειτουργία του. Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανό, οι νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες αναμένονται να κατατεθούν σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες μέρες.
Τέλος, στην εκδήλωση ζήτησαν και πήραν τον λόγο για να απευθύνουν παρεμβάσεις, ο Αντιδήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Γιάννης Ελαιοτριβάρης, ο εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης Ιλίου  «Αριστερό Σχήμα», Νίκος Κατούφας και εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Φίλοι του Πάρκου».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας, Κώστας Ξυνογαλάς, ο Πρόεδρος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ/ΜΠΕ), Μιχάλης Ψύλος, ο Αντιδήμαρχος Αιγάλεω, Τάσος Σαράντου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής, Τασία Στεφανοπούλου και Αριστέα Βάβουλα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιλίου, Σούλης Τσακανίκας και Χρήστος Μπατσής, η Δημοτική Σύμβουλος Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αντώνης Καράλης, Τζούλια Αθανασάκη, Γιάννης Γκολφινόπουλος, Μαρία Στίγκα, Χρήστος Παπαδήμας η Κοινοτική Σύμβουλος Αγίων Αναργύρων, Στρατούλα Παπακωνσταντινοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής, Κώστας Λουμιώτης, η εκπρόσωπος της Δημοτικής Κίνησης Χαϊδαρίου «Πολίτες σε Δράση», Τόνια Φώτη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου «Φίλοι της Φύσης», Κώστας Φωτεινάκης, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου, Τάσος Λύτρας και η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρυσούλα Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου