Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε στο πάρκο στη μικροφωνική-συγκέντρωση που καλέστηκε από την κατάληψη Αγρός, την Κυριακή 5/10, με αιχμή τη μεταβίβαση της διαχείρισης του πάρκου στον ΑΣΔΑ, ως συνέχεια της "επιχείρησης εξαφάνισης" του ανοιχτού, δημόσιου χαρακτήρα του.
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Και η «αξιοποίηση» του πάρκου Τρίτση περνάει στον ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας)! Δεν μας παραξενεύει και δεν μας εκπλήσσει καθόλου αυτή η εξέλιξη. Από καιρό οι γύρω δήμοι, με πρώτο απ’ όλους το δήμαρχο Ιλίου Ζενέτο, διεκδικούν τη διαχείριση του πάρκου. Η λύση δόθηκε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό ΠΕΚΑ μέσω του ΑΣΔΑ, που είναι ακριβώς αυτή η διαδημοτική συνεργασία που στόχο έχει την οικονομική εκμετάλλευση κάθε σπιθαμής γης.  Ο ΑΣΔΑ αναλαμβάνει πλέον την εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων  του πάρκου με επιχορήγηση από το «Πράσινο ταμείο» για τα πρώτα πέντε χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Είναι ήδη γνωστό το μεγάλο φαγοπότι των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά τη διάρκεια της διοίκησης του πάρκου από τους δήμους και τον ΑΣΔΑ -για ένα μεγάλο φαγοπότι ετοιμάζονται και τώρα, με τη χρηματοδότηση από το "πράσινο ταμείο". Είναι ήδη γνωστή και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο πάρκο, με το ασφυκτικά εμπορευματοποιημένο μέρος του κεντρικά του πάρκου, με το «κέντρο της γης» του υιού Κόκκαλη και τα διάφορα μαγαζάκια που πουλάνε οικολογία και διασκέδαση. Τα παλαιότερα αλλά και τα πρόσφατα σχέδια του Φορέα διαχείρισης του πάρκου με την προκήρυξη διαγωνισμών, για τη δημιουργία λούνα παρκ, κι άλλων χώρων εστίασης. Το κομμένο από την 21η Ιανουαρίου 2013  ρεύμα και η αποκατάστασή του μόνο στο εμπορευματοποιημένο κομμάτι του πάρκου. Οι «παράξενες» φωτιές που μπήκαν κατά τη διάρκεια του περσινού και φετινού καλοκαιριού, παρά τις πολυδιαφημιζόμενες εργασίες αποψίλωσης των ξερόχορτων από τον ΑΣΔΑ, καθώς και η μεθοδευμένη εικόνα εγκατάλειψης.
Γνωρίζουμε τις προθέσεις των δημάρχων και του ΑΣΔΑ για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη: τραπεζοκαθίσματα, εμπόριο και περίφρακτοι αποστειρωμένοι χώροι. Κι όποιος/α δεν πείθεται, ας κάνει μία βόλτα  στις κεντρικές πλατείες του Ιλίου και των Αγ. Αναργύρων, στο άλσος του Ιλίου. Οι πλατείες-τερατουργήματα του εμπορίου γίνονται αβίωτες για όποιον/α δεν έχει ή δεν θέλει να καταναλώσει. Μιλάμε δηλαδή για μια ιδιότυπη περίφραξη του δημόσιου χώρου, στον οποίο μπορείς να βρίσκεσαι ανάλογα με την καταναλωτική σου δύναμη. Ξέρουμε ότι βασικός στόχος γι’ αυτούς ήταν και θα είναι η ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση του πάρκου, προφασιζόμενοι πάντα την εύρεση οικονομικών πόρων για τη συντήρησή του. Η "ανάσα" για το πάρκο στη δική τους γλώσσα μεταφράζεται σε χρήμα, κέρδος, εμπόρευμα, αποκλεισμούς, προσωπική προβολή, ψήφους. Και είναι οι ίδιοι που στη σκιά ενός δέντρου και στο πέταγμα ενός παπαγάλου βλέπουν μόνο ευκαιρία προς πώληση! Τίποτε άλλο.
Οπότε είναι τουλάχιστον αφέλεια να θεωρούμε ότι το πάρκο βρίσκεται σε καλύτερα χέρια με τη μεταβίβαση του στον ΑΣΔΑ. Και είναι τραγική η αφήγηση και του υπουργείου και των δημοτικών αρχών Ιλίου και Αγ. Αναργύρων, ότι οι τοπικές αρχές γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των κατοίκων των γύρω από το πάρκο περιοχών. Προφανώς, θέλουν να ξεχάσουμε τι ακριβώς είναι οι τοπικές αρχές και η τοπική "αυτοδιοίκηση". Δεν είναι τίποτε άλλο από την προέκταση της κεντρικής εξουσίας σε τοπικό επίπεδο και εφαρμογή στους δήμους των κεντρικών πολιτικών. Οι τοπικοί άρχοντες δρομολογούν τις συστημικές πολιτικές στις γειτονιές μας και, όποιος το ξεχνάει, ας δει τον δήμαρχο Ζενέτο· το "έργο" του πολιτικού του βίου συνοψίζεται στο σχήμα: ανάπτυξη-περίφραξη-κέρδος-εμπόριο-τραπεζοκαθίσματα-λευκές νύχτες ροής του χρήματος. Αυτές είναι όμως οι ανάγκες των κατοίκων των περιοχών; Ας μην ξεχνάμε ότι οι τοπικές αρχές, μαζί και ο ΑΣΔΑ, επιτελούν κι έναν ακόμη πολύ συγκεκριμένο ρόλο: αναλαμβάνουν να διαμεσολαβήσουν τη σχέση μας με τα "κοινά", να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις μας, να επιβάλλουν αποφάσεις. Κι αυτό ακριβώς θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο εμείς τους το αναθέτουμε.
Αντιλαμβανόμαστε όλους αυτούς τους «καλοθελητές» (φορέα, ΑΣΔΑ, δημάρχους κλπ) ως καταφανώς εχθρικούς σε όλα εκείνα τα προτάγματα περί ανοιχτών δημόσιων χώρων, με ελεύθερη πρόσβαση για όλες-όλους, χωρίς εμπορεύματα, κέρδος και χρήμα να διαμεσολαβεί τις σχέσεις μας. Αντιλαμβανόμαστε όλους εμάς που επιθυμούμε τον ανοιχτό χαρακτήρα του πάρκου ως κομμάτι του και σε αρμονία με αυτό και τους οργανισμούς του.
Και φυσικά, δεν αναγνωρίζουμε κανέναν από αυτούς ως υπεύθυνο για τη φροντίδα του πάρκου. Το πάρκο θα παραμείνει ζωντανό μόνο αν όλοι-ες το φροντίσουμε, συλλογικά, χωρίς διαμεσολαβήσεις, χωρίς εκλεγμένους και φυτευτούς τσιφλικάδες.
 
ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου